Echtscheiding en omgangsregeling

  De omgangsregeling na een echtscheiding: hoe gaat dat in zijn werk?

  Helaas hebben jullie besloten te scheiden. Er moeten dan wel dingen worden geregeld, waaronder de omgang tussen ouders en kind. Een omgangsregeling, vaak onderdeel van een ouderschapsplan, is in de meeste gevallen erg aan te raden. Heb jij hulp nodig met het opstellen van een omgangsregeling? Dan kan een scheidingsadvocaat jou hierbij helpen.

   

  Wat staat er in de omgangsregeling?

  In de omgangsregeling wordt onder andere bepaald waar het kind komt te wonen en wanneer het kind de niet-verzorgende ex-partner mag zien. Dit is de ouder die het kleinere deel van de opvoeding en verzorging van het kind op zich neemt, en dus ook de ouder waarbij het kind hoogstwaarschijnlijk niet woont. Vaak worden in de omgangsregeling afspraken gemaakt over de weekenden, de feestdagen en de schoolvakanties.

  Wanneer is een omgangsregeling nodig?

  Op het moment dat je gaat scheiden en kinderen erbij betrokken zijn, is het handig een omgangsregeling op te (laten) stellen. Bijvoorbeeld als je hebt samengewoond en meerdere kinderen met je ex-partner hebt. Of wanneer je als vader een kind hebt verwerkt en je graag een omgangsregeling wil hebben zodat je je kind kunt zien.

  Met de hulp van een scheidingsadvocaat is de omgangsregeling zo gemaakt en het helpt je om in de toekomst discussies en problemen over de omgang met jullie kind te vermijden.

   

  Wat staat er in de wet?

  De wet regelt erg weinig over de omgangsregeling. Zij noemt enkel dat ieder kind recht heeft op omgang met zijn ouder en met ‘’degene die in een nauwe persoonlijke betrekking tot hem staat’’. Hiervan spreekt men vaak pas wanneer gesproken kan worden over ‘family life’.

   

  Hoe kun je een omgangsregeling opstellen?

  Er zijn twee manieren om een omgangsregeling op te stellen. De rechter kan dit middels een uitspraak doen en zo de omgangsregeling vaststellen, of jij komt er onderling uit met je ex-partner. Vaak komt er bij onderling uitkomen een scheidingsadvocaat aan te pas.

  Het zelf opstellen van een omgangsregeling is ook een mogelijkheid. Het is dan belangrijk om zo duidelijk mogelijk de afspraken rondom de omgang op papier te zetten en deze te ondertekenen. Wanneer er dus onenigheid ontstaat, komt de scheidingsadvocaat in actie. Hij kan optreden als mediator of kan zijn partijdige rol aannemen en voor één partij optreden. Als mediator kan hij juridisch adviseren, het communicatieproces begeleiden en de afspraken helpen vastleggen.

   

  Heb jij een juridisch probleem? Lawspot.nl helpt je de juiste advocaat vinden!